1 av 5
2 av 5
Distriktssköterskan Eva Ellbrant till vänster ochundersköterskan Eva Svensson till höger.
3 av 5
Emma Axén, optiker. Foto: Jimmy Karlsso
4 av 5
Från vänster: Eleverna Paulina Erwing, Linnea Lindahl (ordförande elevrådet) och Emilia Lönnkvist (kassör elevrådet) i kameraövervakade centralhallen på Finnvedsskolans gymnasium. Foto: Karin Malmsten/SR
5 av 5
Gymnasiechef Bernt Ralfnert på Finnvedsskolans gymnasium tycker inte att det behövs övervakningskameror på skolan. Foto: Karin Malmsten/SR.

Lasso torsdag 2/10

Sjuksköterskor blir hälsosköterskor?

- Hälsofrämjande arbete i psykiatrisk omvårdnad
- Hälsa in i döden
- Sjuksköterskans hälsofrämjande arbete
- Psykiatrisk omvårdnad för mental hälsa

Det är några av programpunkterna idag när årets sjuksköterskedagar inleds i Örebro. Men - hälsa? Vi på Lasso trodde att sjuksköterskearbetet handlade mest om sjukvård. Eller är det här något som håller på att förändras?

* Ja, från och med i höst så går begreppet hälsa som en röd tråd genom hela utbildningen, säger Annica Herentz, ansvarig för sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping.

Förändrade levnadsvanor kan förändra ditt blodtryck!

Hur du lever, om du röker eller om du motionerar - allt påverkar ditt blodtryck. Och på vårdcentralen på Öxnehaga i Huskvarna tar man sig nu mer tid för patienterna för att försöka få de med högt blodtryck att leva sundare - istället för att ta medicin

Det var sjuksköterskorna själva som kände att de mätte blodtryck på löpande band, utan att ta reda på orsaken bakom det höga blodtrycket.

Något som är viktigt, enligt distriktssköterskan Eva Ellbrant.

När föräldrar har dåligt med pengar blir barnen utan glasögon

Många barn med synfel blir utan glasögon eller behöver vänta, eftersom föräldrarna inte har råd. Det visar en undersökning som Majblommans riksförbund gjort.

Ett par barnglasögon kostar omkring två, tre tusen kronor och det kan vara mycket pengar för en förälder, berättar Emma Axén som är optiker i Jönköping.

Kravet på postboxar försvann - brevbärarna tvingas fortsätta springa i trappor

Hälsa var ju temat i Lasso idag - och en yrkesgrupp som hade hoppats på bättre hälsa framöver är brevbärarna. För regeringens krav på postboxar i entrén på alla flerbostadshus senast år 2011 skulle göra att brevbärarna slapp springa upp och nedför trappor och slita på sina kroppar.

Men regeringen fick kalla fötter, man oroade sig för att postservicen skulle bli för dålig och - drog tillbaka sitt krav. Och bland brevbärarna är besvikelsen stor.

Eleverna är för, rektorn emot - kameraövervakning inne i skolan

Det är inte lagligt att ha kameraövervakning hur som helst inomhus på skolor, även om det blivit allt vanligare. Det bryter mot personuppgiftslagen, enligt datainspektionen, som anser att kameraövervakningen är ett intrång i den personliga integriteten många gånger.

Lassos Karin Malmsten besökte Finnvedsskolans gymnasium i Värnamo där det sedan i höstas finns kameror uppsatta.

Och eleverna verkar inte tycka att det är fel att övervakas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista