1 av 4
2 av 4
Rune Tedfors. Foto: Karin Selldén
3 av 4
En portion mat i skolan får inte kosta många kronor, och synpunkterna på maten är många. Foto: Jimmy Karlsson
4 av 4
Folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Inger Gustafsson. (Foto:Bo Dahlén/SR)

Lasso måndag 6/10

John Bauergymnasiekedjan såld till danskt investmenbolag 

Det går att tjäna mycket pengar på den svenska skolan.

Den slutsatsen kan man dra efter att det danska investmentbolaget Axcel nu köpt den jönköpingbaserade friskolekedjan John Bauergymnasiet

Försäljningen blev klar i torsdags, i det tysta, men i Nyheterna i helgen kommenterade grundaren Rune Tedfors, tidigare huvudägare och vd för John Bauergymnasiet, varför han sålde sitt livsverk.

John Bauergymnasiet har idag skolor på ett 30-tal orter i Sverige med totalt omkring 10.000 elever, samt ett par skolor också i utlandet.

Och idag fick eleverna - i bland annat Jönköping - veta att skolan fått en ny huvudägare.

Men friskolemotståndarna är mycket kritiska till försäljningen.

Ulla Gradéen, socialdmokratiskt kommunalråd i Värnamo där John Bauer har en av sina gymnasieskolor, tycker inte alls att svenska skattekronor ska gå som vinst till utländska investmentbolag.

Men Bengt-Anders Johansson, moderat riksdagsledamot från Smålandsstenar, menar att investmentbolaget säkrar friskolornas kvalitet.

Maten ständigt diskussionsämne i skolan

”Skolmaten är sämre än kattmat” står det på kvällstidningarnas löpsedlar idag, och i kväll drar TV4 igång sin serie Matakuten, där man granskar bristerna i skolmaten.

Här i Jönköpings län skiljer det sig stort i hur mycket skolorna lägger på maten i skolan och också hur nöjda eleverna är.

August Pansar, som går i nionde klass på friskolan Prolympia i Jönköping, väljer bort skolmaten flera gånger i veckan för att äta pizza och kebab istället.

Djuren förstår mer än man tror...

Var kommer alla ord ifrån och hur många mänskliga ord uppfattar djuren?

Eva Göransson, språkvårdare på SR, SVT och UR, rapporterar direkt från TT:s årliga språkdag i Stockholm.

FRA-lagen och gamla strumpbyxor

Birgitta Ohlsson, folkpartist som syntes mycket i media under den omdebatterade FRA-lagsdebatten, för att hon valde att lägga ner sin röst i FRA-lagen, har nu röstat ja. I Lasso berättar hon varför, och hon avslöjar också varför hon samlar på gamla strumpbyxor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista