Fredag 10/10

Barnbok och advokat-drömmar hos Dana från Iran

Dona Hariri är 20 år. Som 3-åring kom hon till Sverige. Hon har bott på Österängen i Jönköping, men kommer från Iran. Hennes föräldrar är från Irak. ”Kärleken och jag” heter hennes barnbok om barndomsminnen från henne själv, från hennes mor och farmor. Nu läser Dona juridik i Örebro. Hon drömmer om att bli advokat med egen byrå och hon ser det som sin plikt att hjälpa invandrare att få bättre rättslig hjälp i Sverige.

Elever gjorde hudkräm på Kemins dag

Kemi i skolan kan vara periodiska system, molekyler, elektroner och protoner, men det kan också vara så enkelt som att ta reda på hur man gör en helt vanlig hudkräm. Det är vad elever på många skolor i länet har gjort idag på Kemins dag.

Under 10-11 oktober har utnämnts till Kemi-dagar av Plast- och kemiföretaget. Omkring 700 elever i hela landet var engagerade just idag i skolorna. Lasso besökte Prolympia-skolan i Jönköping där elever i år 7 fick prova att göra hudkräm av fett, vatten och emulgeringsmedel.

Kartor fascinerar på muséet

Det handlar mycket om kartor på länsmuseet just nu. Och det är något visst med gamla kartor som får oss att stanna upp och börja fantisera om hur det såg ut på den platsen förr i tiden.

Nyligen invigdes utställningen om kartor på länsmuséet i Jönköping. Här kan man se historiska kartor varvat med så kallade interaktiva utställningar där besökarna får tycka till om Jönköping. Dessutom visas två konstutställningar med kartan som gemensam referens.

Utställningarna på temat kartor visas till och med maj 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista