1 av 3
2 av 3
Enligt Anders Bárány lönar det sig med strategiskt tänkande för den som vill ha det åtråvärda priset. Foto: Maria Rymell/SR
3 av 3
Foto: Sandra Göök/Scanpix

Lasso tisdag 14/10

Plötsligt avhopp av toppolitiker

Utan att förvarna någon offentliggjorde landstingsfullmäktiges
ordförande att han ska avgå.

Centerpartisten och Sävsjöbon Ingvar Jarfjord berättar att hans avhopp beror på två saker.

Odd om politiska dueller

I söndags möttes de i en partiledardebatt på TV. Ikväll ställs dom emot varandra i KG Bergströms Rakt på.

Senare i veckan för P1:s Studio 1 dem samman.

Det handlar om statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin.

Varför alla dessa dueller, kan man undra?

Strateger har chans till Nobelpris

Drömmer du om ett nobelpris? Då kan det löna sig att vara lite strategisk. Det säger fysikern Anders Bárány, som suttit i Vetenskapsakademien, och som nu är seniorrådgivare på Nobelmuseet i Stockholm.

Idag var han i Jönköping och berättade att det finns många exempel i Nobelprisets mer än 100-åriga historia, på hur ETT pris lett till ett annat flera år senare. Och för nobelprisaspiranten lönar det sig att titta på vad som fallit nobelakademien i smaken tidigare.

Satsning på cancervård

Det saknas platser på onkologkliniken i Jönköping. I takt med att det kommer nya mediciner så kan fler cancersjuka patienter behandlas, men i så fall krävs rum, sängar och personal.

Idag är det lokalerna som diskuteras. Landstingsledningen planerar att lägga nästan nio miljoner kronor på fler patientplatser. Det berättar Ursula Falkmer, verksamhetschef och professor i onkologi.

”Biogas för miljöns skull”

Biogasen är på uppgång, och om bara alla drar åt samma håll kan biogasen snart vara ett fullgott alternativ till bensin och diesel. Det tror branschorganisationen Svenska Gasföreningen.

Under en inspirationsdag i Jönköping idag fick politiker, tjänstemän och företagare lära sig mer om biogas, och Anders Mathiasson, VD för Svenska gasföreningen menar att biogasen har en ljus framtid:

Där växer pengarna mest

Var är mina sparpengar är säkrast i den finansiella krisen? Är det någon skillnad beroende på om du är kund hos en stor bank eller en liten?

Vid sidan av dom stora bankjättarna finns ju några fristående småbanker. Här i länet finns Södra Hestra Sparbank. Frågan är hur mycket småbankerna påverkas jämfört med bankkedjor som Swedbank, SEB, Nordea eller Handelsbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista