1 av 5
Det är en omfattande förundersökning som Lena fått ta del av. Foto: David Westh/SR
2 av 5
3 av 5
Foto: Maja Jakobsson /Scanpix
4 av 5
Vad väntar oss äldre nu, är det ättestupan? undrar Vanja
5 av 5
Rolf Guldström på guldjakt. Foto: Marcus Carlehed

Lasso onsdag 15/10

Patienten lättad när undersköterskan ställs inför rätta

En undersköterska som jobbat på Nässjö vårdcentral kommer att ställas inför rätta. Hon har läst journaler på ett 30-tal patienter och misstänks för att ha spridit känsliga uppgifter vidare.

Nu har polisutredningen alltså lett fram till att kvinnan åtalas - något som en av de drabbade patienterna, Lena tycker känns bra.

Vad gör nu Landstinget åt saken?

Undersköterskan nekar till att hon spridit uppgifterna vidare, men erkänner att hon varit inne och läst i journalerna. Och nu undrar vi vad man har gjort på Nässjö vårdcentral för att det inte ska hända igen. Därför frågar vi Mats Hoppe, personaldirektör i landstinget i Jönköpings län, vad man har gjort sen det hände.

Svårt få folk att tvätta händerna

För första gången någonsin så anordnar FN idag Global Handwashing day.

Över 120 miljoner barn i 70 länder förväntas delta. Runtom i Sydostasien till exempel kommer barn att tvätta händerna samtidigt.

Men, också vuxna här i västvärlden verkar behöva påminnas om att tvätta händerna.

En färsk undersökning avslöjar nämligen att mer än en fjärdedel av brittiska pendlare har bakterier från avföring på händerna. Det rapporterar Svenska Dagbladet idag.

Det är svårt att få folk att tvätta händerna, säger Sofia Wetterbrand, hygiensjuksköterska i Landstinget.

Stor oro och ilska på Furugården

I Vaggeryd blir protesterna allt fler mot besparingarna som planeras inom äldreomsorgen. 3500 personer har skrivit på protestlistor som lämnats till kommunens politiker.

Bland dom äldre och deras anhöriga är oron stor. Går sparförslaget igenom drabbas bland annat sjukgymnastiken och arbetsterapin på Furugårdens äldreboende där Gullvi Pettersson bott i tre år.

Guldyra i skogarna runt Ädelfors gruvor

Allt fler privatpersoner ger sig ut i skog och mark för att leta mineraler. För att få göra det måste man söka tillstånd från myndigheten Bergstaten, och där har man nu fullt upp med att skriva under tillstånd till mineraljägare.

Främst är det i Vetlanda kommun som guldletandet har tagit fart. Där finns ju en av känd guldåder i trakten runt de nedlagda gruvorna i Ädelfors.

Vi tog på oss gummistövlar, packade ryggsäcken med lupp och stenyxa, och gav oss ut bland granarna i jakt på guld tillsammans med Ädelfors egen guldexpert Rolf Guldström.

Den ädla konsten att fixa fisken

Att laga fisk kan vara nog så krångligt. Många fisksorter är utrotningshotade. Och är det verkligen bra att äta fisk från alla hav? Istället för att vi ska låta bli att äta fisk, så tar Lasso nu hjälp från fiskexperter för att veta mer om vilka fiskar vi kan äta, och hur vi ska kunna fixa fisken så den blir god.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista