1 av 5
2 av 5
: - Jag har aldrig snattat, jag är nog för feg för det, säger Jon
3 av 5
Christina Larsson, Svensk Handel i Jönköping. foto: Helena Strömblad/SR
4 av 5
Ann-Christin Carlsson. Foto Jenny Almlöf/SR.
5 av 5
Robert Jelinek Foto: Privat

Lasso torsdag 16/10

”Snattarna är från 12 till 80 år”

Trots ökat säkerhetstänk med övervakningskameror, larm och väktare så fortsätter det att snattas i butikerna. Förra året anmäldes över 1700 stölder i butiker och varuhus i Jönköpings län.

Jon Sjödin, arbetsledare för väktarna på A6 köpcenter berättar att det inte bara är ungdomar som snattar. De som grips för snatteri är i alla  åldrar och kommer ur alla samhällsklasser.

– Svinnet från butikerna är ett stort problem för handlarna, säger Christina Larsson, informationsansvarig för Svensk Handel i Jönköping.

Enligt Christina Larsson ökar snatterierna och idag finns även ligor som specialiserat sig på att stjäla ur butiker, så bakom stölderna finns organiserad brottslighet.

Kvinnans berättelse på rättegången i Bruzaholmsfallet

I morse började rättegången mot den man som misstänks hållit en kvinna isolerad i en campingstuga i Bruzaholm utanför Eksjö och dessutom misshandlat henne. Vår reporter Marcus Carlehed är på plats, i rättssalen i Eksjö tingsrätt och har sett förhören med kvinnan.

Rosad regissör dubbelt aktuell

Han är aktuell i två hyllade teaterföreställningar i höst, båda med Teateri i Jönköping.

Robert Jelinek är författare och regissör och har nyss avverkat en lyckosam premiär på Glasmenageriet, en pjäs av Tennesse Williams, som fick lysande recensioner.

Ulla Strängberg fångade Robert i samtal med scenografen, Caroline  Romare.

Kvinnliga poliser blir fler och fler

För första gången är hälften av dom som antagits till landets polisutbildningar kvinnor. Henrik Johansson som går polisutbildningen i Växjö tror att fler kvinnor bidrar till en lugnare poliskår.

Mjukare stämning i poliskåren

Ann-Christin Carlsson jobbar på brottssamordningen på polisen i länet. Hon har varit polis sen många år tillbaka, sen den tiden då nästan alla poliser var män. Men nu är ju situationen annorlunda och det tycker hon om.

Valet att ordna fest räddade Karins liv

Hur funderar man inte på om man ska göra si eller så, gå på bio eller träna, åka till stan eller A6, cykla eller ta bilen? Vardagliga val, som när Karin Nilsson från Gnosjö för några veckor sen funderade på om hon skulle ordna fest hemma eller gå och äta på favorithotellet Marriott i Islamabad i Paklistan, där hon bor med sin man som är FN-observatör

Valet mellan att ordna fest hemma eller på Marriott visade sej bli allt annat än vardagligt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista