1 av 8
2 av 8
Manliga innebandyspelare är det gott om. Men nu ska det bli fler tjejer som spelar - i alla fall i Tranås. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
3 av 8
Språkvårdare Eva Göransson. Arkivbild/SR
4 av 8
Fader José Valiamangalam i Värnamo har en relik från den heliga Alphonsa, som blev Indiens första helgon förra helgen. Foto: Karin Malmsten/SR
5 av 8
Linnéa Schultz testar ny bromsmedicin mot diabetes. Foto: Kjell Ahlkvist/SR
6 av 8
Interiör från stugan i Bruzaholm. Foto: Polisen
7 av 8
Köp inte torsk, vildlax och tropiska räkor. Tänk efter innan ni handlar odlad lax och regnbåge. Så ser råden ut i Världsnaturfondens nya konsumentguide. Foto: Maja Suslin/SCANPIX
8 av 8
Harald Eriksson, ordförande i Jönköpings Curlingklubb. Foto: Kjell Ahlkvist/SR

Lasso måndag 20/10

Nu ska också tjejer börja spela innebandy i Tranås

Om man går in på hemsidan för Tranås Bandyförening, IBF, så hittar man många pojklag i innebandy. Varje årskull från åtta år upp till sexton har nämligen ett eget lag.

För tjejerna ser det däremot sämre ut. Där finns ett enda lag.

Men det vill IBF ändra på. Så därför har klubben startat projektet ”Flickor i fokus”.

Hanna Pettersson, som leder projektet i Tranås, berättar att man satsar litet extra inför höstlovet:

I Värnamo finns en relik av Indiens första helgon

Fader José  i katolska församlingen i Värnamo kommer från samma ort i Indien som helgonet en gång gjorde - och när han kom till Sverige 2000 hade med sig två reliker av syster Alphonsa.

En stolt fader José var också på plats, när Alphonsa helgonförklarades av påven vid en stor högtid i Rom förra söndagen:

Vem är det egentligen som har makten över språket?

Språk har ju en förmåga att förändras över tiden. Men vem bestämmer egentligen när - eller om- förändringarna blir vedertagna?

Det var dagens ämne för Eva Göransson, språkvårdare på SR, SVT och UR.

Hon berättade också att uttal kan skilja sig mellan specifika yrkesgrupper och allmänhet - inte minst när det gäller medicinska termer.

”Bruzaholmsmannen” hetsig under dagens rättegång

Idag fortsatte rättegången i Eksjö mot den man som misstänks för att ha hållit sin sambo inlåst i en liten campingstuga i Bruzaholm under ett par års tid.

Marcus Carlehed rapporterar:

Linnéa, 10,  testar ny bromsmedicin mot sin diabetes

Världens första bromsmedicin för diabetes håller på att tas fram. Forskningen har kommit så långt att det så kallade GAD-vaccinet redan testas.

Av de 250 diabetiker i Sverige, som är med i studien, testas 20 på Länssjukhuset Ryhov. En av dem är tioåriga Linnea Schultz i Jönköping, som inte haft sin diabetes så lång tid:

Linnéa och Lassos reporter Kjell Ahlkvist talade om vaccinsprutor mot diabetes.

Men Karin Åkesson, barnläkare på länssjukhuset Ryhov, tycker att det är bättre att tala om bromsmedicin istället för vaccin:

Svårt för kund att veta var hotade torsken är fångad

I väldigt många butiker säljs fortfarande fisk som är utrotningshotad.

Nyheterna har idag berättat om den undersökning som Sveriges Radio gjort. Den visar att det i så gott som alla de 155 butiker som besöktes, fanns fisk som, enligt Världsnaturfonden, är hotad.

Det finns ju fisk som är okej att köpa - faktiskt också torsk! Men det är väldigt svårt för oss kunder att se om man kan köpa fisken med gott samvete, när det bara står att torsken kommer från Nordost-Atlanten på paketet.

Och det är ett stort problem tycker Inger Näslund på Världsnaturfonden:

Curling - en stenkul och populär sport på frammarsch

I månadsskiftet januari / februari nästa år samlas flera av de mindre vintersporterna i Sundsvall, för att under en veckas tid köra gemensamma Svenska Mästerskap.

Bland annat avgörs SM i skidor, snöskoter och curling.

I Sundsvall kommer bland annat Jönköpings Curlingklubb att finnas på plats och enligt klubbens ordförande Harald Eriksson är curlingsporten på frammarsch i Sverige:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista