Adnan, statslös palestinier, som just nu bor i Eksjö. Foto: Marcus Carlehed/SR

Han har inget land att återvända till

Onsdag 7 januari 2009
Migrationsverket straffar statslösa palestinier. Detta hävdar en rad människorätts- och flyktingorganisationer i landet.

Den hårda domen över Migrationsverket kunde Nyheterna berätta om i morse.

Vad det handlar om är att statslösa palestinier, som inte får uppehållstillstånd här i Sverige, avvisas till länder som till exempel Saudi-Arabien, men dit får de inte heller komma, för då krävs det uppehållstillstånd...

Och medan de här personerna bollas mellan länderna drar Migrationsverket ned dagersättningen till bara 47 kronor - med hänvisning till att de statslösa inte engagerar sig tillräckligt för att ta sig tillbaka varifrån de kom.

”Adnan”, som vi kallar honom, är en av de statslösa palestinier, som inte kan ta sig tillbaka till Saudiarabien och som nu alltså tvingas leva på  47 kronor per dag.

 

Birgitta Elfström har jobbat som jurist på Migrationsverket under många år och då arbetat mycket med Mellanösternfrågor. Och hon är hård i sin kritik av verket: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".