Att få berätta om brister på arbetsplatsen är inte självklart - i alla fall inte för dem som jobbar i den privata vården. Foto: Nina Varumo / SVD / SCANPIX

Så tystas anställda inom privat vård

Onsdag 28 januari 2009
Att få berätta om brister på sin arbetsplats är långt ifrån självklart.
Faktum är att rätten att offentligt gå ut i media, den så kallade meddelarfriheten, bara gäller för den som är anställd av kommunen. Privata äldreboenden, eller andra verksamheter som drivs på entreprenad har inte samma regler, och där riskerar de anställda repressalier om de talar ut.  

På fackförbundet Kommunal så har man länge kämpat för att samma rättigheter ska gälla för alla som jobbar på uppdrag av kommunen.

I takt med att vi får allt fler privata vårdhem som tar över kommunala boenden så ökar också problemen med personal som känner sig tystade.

Eftersom de jobbar i ett privat företag så har de inte rätt att gå ut till medier och allmänhet och berätta om brister på jobbet.

Visserligen kan de alltid vara anonyma och berätta om missförhållanden. Journalisten får inte avslöja ditt namn.

Men den som öppet talar ut och står för något kan riskera att få sparken.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".