Justitieminister Beatrice Ask tycker inte att det är intressant att svara på frågor om existensminimum och fattigdomFoto: Janerik Henriksson/Scanpix

"Man är en andra klassens medborgare"

Att ha skulder hos kronofogden kan kännas som ett livstidsstraff. Hundratusentals människor lever i fattigdom år ut och år in och skulderna bara växer. Ett problem som regeringen vägrar att ta i.

När man satt sig själv i skuld så att man hamnar hos kronofogdemyndigheten så får man ofta leva på just den absolut lägsta möjliga summan, existensminimum. Resten av din lön tar kronofogden för att betala till dina fodringsägare. Men beloppet som blir över är lågt och svårt att klara sig på, vilket gör att skulderna blir fler. Camilla Ymer är en av alla de skuldsatta som får pussla med pengar varje månad. Hon har levt fattigt i 12 år.

– När barnbidraget kommer den 20:e så har vi levt fattigt. Då kollar man om det finns några burkar att panta eller något man kan sälja på tradera, säger Camilla Ymer.

Hur många det är som lever med ständiga skulder är svårt att veta. Men det handlar om hundratusentals och beloppet de lever på har inte omprövats på mer än 12 år. Bara några få av de skuldsatta får skuldsanering, vilket handlar om att du får leva på existensminimum under fem år - men sedan är fri från skulder.

Eva har levt på existensminimum i 19 år. Hennes barn har vuxit upp i fattigdom utan möjlighet att påverka sin situation.

– Det är som ett straffbelopp. Man kan inte göra något. Värst har det varit för mitt barn, som under hela sin uppväxt varit fattig.

Förutom ekonomisk skuld så är det en stor skam att ha skulder hos kronofogden.

– Man är en andra klassens medborgare helt klart, säger Benny Jarhall som levt på existensminimum i snart 20 år.

Riksdagsledamoten Jan Ertsborn (Fp) har fått i uppdrag av regeringen att reda ut hur det står till med skuldsaneringen och hur den kan förbättras. Han berättar att det bara är ett par tusen som skuldsaneras varje år - en bråkdel av alla de skuldsatta.

– Det krävs en allmän debatt för att de här frågorna ska komma upp och få hög prioritet, säger Jan Ertsborn.

Men regeringen är inte intresserade av att diskutera frågan om de skuldsatta och deras fattigdom. Lasso har sökt flera ministrar bland annat Göran Hägglund, Maria Larsson och Beatrice Ask men de har alla avböjt att medverka i programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista