Hennes mjölk ger bonden lite pengar. FOTO: Jenny Almlöf/SR

Mjölkpriset är lika högt som förr

Torsdag 12 februari
Bönderna får rekordlåg ersättning för sin mjölk, men vi konsumenter får betala lika mycket som förr.

I spåren av finanskrisen så har priset på mjölk sjunkit rejält. Alltså ute i världen. Och det gör att de svenska bönderna får rekårdlåg ersättning för den mjölk de producerar.

Man skulle tro då att mjölkpriset sjunker också i våra butiker. Men, så är det inte. Mejeripriserna chockhöjdes förra våren, och de priserna ligger kvar, i stort sett på samma höga nivå som då.

I mataffären kostar en liter mjölk omkring sju kronor. Ostpriset varierar, men 90 kronor per kilo är inget ovanligt. Det är ungefär så som priserna har sett ut rätt så länge nu, sedan höjningen förra våren när priserna på mjölk, ost och grädde gick upp med någonstans kring tio procent.

Då var det en välkommen höjning för bönderna, som fick en högre ersättning eftersom efterfrågan var hög, men nu ser det alltså annorlunda ut. Deras ersättning per liter mjölk är på väg neråt. Det var någonstans i slutet på förra sommaren som priset på deras mjölk började rasa.

På Labbarps gård utanför Bankeryd finns mjölkbonden Martin Svensson. Han har god kontakt med andra mjölkbönder och är väl insatt i frågan om deras ersättning för mjölken. Den är altså rekordlåg just nu efter den senaste sänkningen och mycket pekar på att deras ersättning kommer att sjunka mer. Enligt Martin Svensson börjar det bli kris.

– Nu är det oerhört ansträngt, priserna är de lägsta vi någonsin har sett och många går på knäna. Det här är någonting vi känner till och vi vet att vi ska jobba med. Vi gör allt vi kan men det finns en botten även för oss. Om den är nådd nu eller inte, men att de flesta kommer att gå back det här året, om inte någonting händer, det vet vi.

Martin Svensson ser framför sig att många av bönderna kommer att slås ut.

– Många kanske går i konkurs, eller tröttnar för den dåliga lönsamheten och lägger av för den skull. Det är ytterst allvarligt för det tar lång tid att starta upp igen, säger Martin Svensson.

Anledningen till att bönderna får så lite pengar för sin mjölk just nu, den hittar vi inte i länet, inte ens i Sverige, utan i andra delar av världen. Det är finanskrisen som ställer till det. Folk långt borta köper mindre mjölkprodukter. När efterfrågan minskar så minskar också priset, eller det värde som marknaden anser att mjölken har. Det gör att bönder i Sverige får mindre pengar för sin mjölk.

– Det som blir förlängningen av det här också och som vi märker av nu, som vi är oerhört rädda för det som händer, det är att nu vill alla ta del av den här mjölkprissänkningen. Alla vill ha lägre priser. Nu vill handeln ha lägre priser för att mjölkpriserna har gått ner till bönderna. Men vilket gör att då sjunker priset och intjäningen till bönderna ännu mera. Vems är det ansvaret?, säger Martin Svensson.

Till slut hamnar ju mjölken från Martin Svenssons kor i en butik. Nära dig, eller i en butik som du kanske behöver åka bil till.

I en av de större butikerna i Jönköpings län har mjölkpriset, precis som i andra butiker, legat rätt stadigt ett längre tag, trots att bönderna får mycket mindre än för bara några månader sen. Man pratar om en eftersläpning av priset.

Men var inte säker på att priset kommer gå ner så värst mycket för mjölken, osten, eller grädden. Det är handeln som bestämmer priset.

Karl Ehn är butikschef på Maxi ica i Jönköping, och han säger att de sätter sina egna priser.

- Vi sätter ju dem i vår butik efter vad det är för marknadspriser, framförallt i Jönköpingstrakten och även nationellt, och har ett konkurrenskraftigt marknadspris. Det har vi på mjölk och det ska vara samma sak på ost, och ja, hela sortimentet. Så allt är utifrån de marknadspriser som gäller på marknaden, säger Karl Ehn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".