Otryggt att gå på skoltoaletterna

Många elever drar sig för att gå på toaletten när de är i skolan. En del håller sig hela dagen och det kan orsaka hälsoproblem enligt skolsköterskan.

Ibland handlar det om att skoltoaletterna är ofräscha, men även om de kan vara rena och fina så väljer många att inte gå på toaletten.

Mimmi och Olivia går i åttan på Lundåkerskolan i Gislaved och de håller sig hellre tills de kommer hem.

– Jag tycker inte om att gå på toaletten i skolan, det känns osäkert på något sätt. Även om toaletterna är fräscha så känns det inte så, säger de.

Skolans toaletter och skolmaten, det är något som skoleleverna länge har varit missnöjda med. Trots att skoltoaletternas skick och hygien har diskuterats länge så finns det många brister. Reportrar vid Sveriges Radios lokala kanaler har besökt 600 toaletter på 163 högstadieskolor vid 100 orter över hela Sverige. På många håll hittade vi många brister.

Nästan var fjärde toalett bedömdes som ofräsch eller rena rama svinstian. Nedklottrade toaletter där det saknas både tvål och torkhanddukar hittades.

Här i länet ser det dock lite annorlunda ut. Vi har besökt åtta skolor i länet och enligt vår bedömning var ingen av dem direkt äcklig. På Withalaskolan i Vetlanda till exempel var det helkaklat upp till taket och på Rosenlundsskolan i Jönköping var det nyligen renoverat, till exempel.

Vi hittade mindre brister, till exempel papper på golvet och överfulla papperskorgar. Var tioende toalett saknade handdukar. Toaborstar såg vi inte på många av toaletterna. Klotter hittade vi på 20 procent av de 38 toaletter vi tittade in i.

Men, hur kaklade och rena toaletterna ändå är så tycks det inte hjälpa. På samtliga åtta skolor vi besökte vittnade eleverna om hur de undviker eller vägrar gå på toaletterna på skolan.

– Vissa toaletter kan man öppna utifrån så känns det som att man hellre väntar, och på vissa toaletter finns det inte tvål, säger Olivia som går i åttan på Lundåkerskolan i Gislaved.

Att en del elever väntar ända tills de kommer hem med att gå på toaletten kan få konsekvenser för deras hälsa, säger Ingela Hall som är skolsköterska med medicinskt ansvar i Jönköping.

– Dels kan man få problem med urinvägarna på olika sätt, sen kan man få förstoppning. Kroppen är ju en ganska finurlig manick som talar om vad den vill. Om man inte lyssnar på kroppens signaler så kan det bli besvärligt. Man kan få ont i magen. Det kan göra ont och spricka och blöda när man väl ska gå och bajsa sen. Kroppen kan också tappa de där viktiga signalerna så man inte vet när man behöver gå på toaletten sedan, säger Ingela Hall.

Det finns en del man kan göra för att göra det enklare för eleverna att gå på toaletten. En sak är placeringen av toalettern. Rickard Tan är kurator på Junedalssskolan i Jönköping och han hoppas att man ska tänka på det här när det byggs nya skolor.

– Jag hoppas att man tänker på att det finns ett pykologiskt och ett sociologiskt perspektiv på detta också. Man skulle kunna ha flera toaletter och kanske inte på samma ställen. Det skulle nog bli tryggare att gå på toaletten då, säger Rickard Tan.