Påsken - tid för tankar om liv och död

Tisdag 7 april 2009
Ät gärna påskägg, fira med godis och glädje, fira livet. Men fundera också kring döden och de motgångar som finns i livet.

Det är uppmaningar från biskopen i Växjö stift, Sven Thidevall. Han anser att påsken i allra högsta grad har med oss att göra, här och nu. Trots att den enligt kristendomen handlar om Jesu lidande, död och uppståndelse.

– Påsken uttrycker allt som ger livet mening för mig. I påsken så finns livsvillkoren väldigt tydligt. Att livet är ständigt hotat, det är en fantastisk gåva som vi människor behandlar illa, som vi ibland också behandlar med fest och glädje, och det är alldeles rätt. Men till sist förmår vi inte att bevara och behålla denna gåva själva av egen kraft. Den går förlorad. Då uttrycker påsken att den livets gåva väcks oss igen, av Gud. Även när vi förlorar den och tappar den, säger Sven Thidevall.

Påsken handlar om döden och livet menar Sven Thidevall. Även om påsken firas till minne av Jesus som enligt tron dog på korset för 2000 år sen, så är påsken aktuell för oss människor som lever nu.

– Det finns ingen annan väg till livet än genom döden och det är ett livsmönster som jag tror gäller för alla människor i alla tider. Det handlar dels om vårt eget liv på jorden att det har ett slut. Påsken uttrycker hoppet om att livet inte tar slut när vi dör, utan det finns ett nytt liv. Det finns en himmel. Men det är också en beskrivning om hur livet ser ut under vårt jordeliv.

Sven Thidevall menar att det gäller att släppa taget om saker i livet, att kunna gå igenom smärtor och svårigheter. Genom att göra det så kan man också släppa in ljus och nytt liv.  

– Det kan vara att man befinner sig i en livssituation som är så destruktivt att man måste lämna det för att överleva. Det kan vara alltifrån att man lever i ett dåligt förhållande, till att man trivs så dåligt på sin arbetsplats så man håller på att kvävas. De som förmår att bryta upp och går igenom denna smärta får då också möjligheten att hitta ett nytt liv som ger mer luft och rymd och ljus.

Sven Thidevall menar att just påsken är tid för att fundera över sådana saker, över livet. Påsken är också tiden för att fira livet. Så påskägg, godis och god mat är på sin plats menar han.

– Det är jättebra om man gör mycket sådant i påsk för det är ju ett sätt att uttrycka glädje. Är det någon gång det verkligen är berättigat att göra det så är det ju när man firar livets seger över döden. Det kan ju inte finnas något bättre att fira, säger Sven Thidevall.