Inga hurrarop för kommunpengar

Tisdag 7 april 2009
Under nästa år får länets kommuner och landstinget ta emot 250 miljoner kronor av det stödpaket som regeringen presenterade idag - för att undvika uppsägningar.

Lasso har pratat med sex av kommunerna i länet och bilden är att pengarna knappt kommer att räcka för att det ska gå jämnt ut. I några kommuner kan det bli tal om uppsägningar i alla fall.

I Gislaved ser det ut att gå jämnt ut med det här nya bidraget men även där hade det behövts mer säger Marie Johansson som är socialdemokratiskt oppositionsråd.

– Det är lite plåster. Det kommer inte att räcka för oss, säger Marie Johansson.

Hon tror att det trots allt blir plus minus noll för ekonomin i kommunen med det nya bidraget.

Värre ser det ut för Aneby kommun där det blir ett väntat underskott trots bidraget på 3,5 miljoner för kommunens del. Trots att syftet med stödpaktet är att undvika uppsägningar så kan det bli just det som kommunen tvingas göra för att komma tillrätta med ekonomin säger det centerpartisktiska kommunalrådet Lars-Erik Fälth.

– Ska man förhindra uppsägningar så innebär det att man får tänka i större belopp. För att så stor del av vår kostnadsmassa är löner. Så att göra några stora verksamhetsförändringar utan att det påverkar antalet anställda och sysselsatta, det ser inte jag som möjligt, säger Lars-Erik Fäldt. 

Åke Johansson, som har varit centerpartistiskt kommunalråd i Jönköping, med stor inblick i kommunal ekonomi, välkomnar pengarna, men menar att det borde ha kommit tidigare.

– Om man tittar på vad de hade räknat med i tidigare skatteprognoser så är det här väldigt lite i förhållande till det. Det täcker inte bortfallet på långa vägar, säger Åke Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".