1 av 3
Framför Näsby kyrka står Kerstin Öijerfeldt, ordförande i Näsby församlingskyrkoråd, och kyrkvaktmästare Ellinor Gillesson, som båda tycker att bykyrkan är en viktig angelägenhet för hela bygden. Foto: Mickan Thor /SR
2 av 3
Maglarps kyrka i Skåne revs redan för två år sedan - då hade den stått tom i drygt 30 år. Nu riskerar många andra mindre av landets kyrkor samma öde. Foto: Fritz Schibli / SCANPIX
3 av 3
Sven Thidevall biskop i Växjö stift. Foto: Sofia Mårtensson / SCANPIX

Små sockenkyrkor hotas av rivning

Onsdag 22 april 2009
Bor du på landet? Ser du en kyrka genom köksfönstret? Titta då ordentligt - för snart kan det vara så att den inte längre finns kvar!

Om ett par år måste kanske många kyrkor rivas eller säljas och användas till annat än kyrka. För ju färre som engagerar sig i sin lilla sockenkyrka, desto större är hotet att den försvinner.

En av alla tusentals småkyrkor i landet som är i farozonen, är den i Skirö utanför Vetlanda.

Där är Jörgen Fredriksson ordförande i det snart upplösta kyrkorådet - för nu väntar en sammanslagning:

Många församlingar tvingas slås samman - och på vissa håll i landet har kyrkorna sålts eller till och med rivits - i takt med att medlemsantalet sjunker och engagemanget för kyrkorna minskar. Och detta trots att de flesta vill ha kvar sin kyrka mitt i byn:

Allt fler tomma småkyrkor har alltså blivit ett problem för Svenska Kyrkan,

Och det beror framförallt på avflyttningen från landsbygden, säger biskopen i Växjö stift, Sven Thidevall:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".