Före detta Samhall-anställda har fått nya uppgifter. Foto: Tilia Selldén/SR

När Samhall sviker tar andra över

Fredag 24 april 2009
I takt med att statliga Samhall har börjat lägga ner sina verksamheter, så har andra aktörer tagit vid. Den ideella föreningen ”Bruk för alla” i Habo har flera före detta Samhallanställda. Privata aktörer har också tagit vid.

Den här veckan har ju Sveriges Radio granskat statliga Samhall, som ska ska ge funktionshindrade arbete, men som blivit så vinstdrivande att många handikappade inte längre får jobb där.

I Habo så har den ideella föreningen ”Bruk för alla” flera före detta Samhallanställda, och dessutom har en privat aktören Prodab startat. Eva Johansson jobbar på Prodab, som tagit över sysslor som Samhall hade tidigare.

Eva Johansson är glad att det löste sig så pass bra:

- Till en början kändes det inte bra, men nu är det ett roligare jobb med mer variation, säger hon.

Eva är en av drygt 15 stycken som fick fortsätta jobba kvar i Habo tack vare att det här alternativet dök upp. Mats Thorsén är föreståndare på Prodab och följde också med över från just Samhall:

- Det är mycket värt att få stanna kvar på hemmaplan, säger han.

En annan aktör som fått ta ett större ansvar när Samhall lade ner sin verksamhet i Habo är Bruk för alla.

Bruk för alla har funnits i drygt 15 år och är en ideell förening som i dag finns i Habo och Falköping. Bakom står bland annat kommunerna och Försäkringskassan. Målet är att tillvarata bland annat arbetslösas, långtidssjukskrivna och handikappades resurser och erbjuda dem olika typer av sysselsättningar och möjlighet till utveckling.  

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".