Bea Szenfeld är en av Sveriges mest prisbelönta unga modedesigners. Här med en av sina plastklänningar. Foto: Kjell Ahlkvist/SR

Nu är det kläder av plast som gäller

Kläder av återvunna PET-flaskor, kläder som sytts om av gamla loppisfynd... Det blir mer och mer populärt med kläder av återvunna material. Inte minst inom den exlusiva modeindustrin. Och plast har börjat bli ett hett material för att göra kläder av.

Plastkläder är något av det man kan se på Elmia Polymermässan i Jönköping idag. Där är Bea Szenfeld en av Sveriges mest prisbelönta unga modedesigners. Hon visar klänningar och skor som hon har gjort av PVC plast:

- Jag har gjort klänningar av båda papper och pasta. Men PVC var annorlunda, det har ett eget liv, en lyster och föll på ett annat sätt, säger hon till Lasso.

- Det här handlar om att få upp ögonen för materialet.

Lena Lundberg jobbar på PVC-forum, som är branschorgan för plastindustrin:

- Det som är fördelen är att plast kan återvinnas. Man ska inte slänga det ute i miljön, vi har i dag en väldigt bra avfallshantering.

- Plastens egenskaper blir allt bättre. Man behöver allt mindre material för att samma funktion, säger Lena Lundberg till Lasso.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".