Man måste vara rädd om kulorna

Fredag 8 maj 2009
Under hela dagen i dag pågår DM i Boule för pensionärer i Hovslätt utanför Jönköping. Totalt 54 lag, dvs 162 spelare finns på plats för att göra upp om lagtiteln i herr, dam och mixed.

Jan-Åke Gustafsson från Vetlanda är tävlingsledare och domare för dagens tävling:

- Vinnarna får åka till Sundsvall om de vill. Här finns många duktiga spelare och sen finns det dem som är med främst för det sociala, berättar Jan-Åke Gustafsson för Lasso.

Svenska bouleförbundet bilades så sent som 1977 och sedan 1989 så är man med i riksidrottsförbundet och från början kommer sporten från Frankrike. Idag finns det drygt 14 000 medlemmar i Sverige varav knappt 6000 har tävlingslicens i dom 285 bouleföreningarna.

Det är verkligen fullt med folk på alla utomhusbanorna vid Club i stan Boule i Hovslätt. Överallt pågår det matcher och det är trångt om utrymmet. I en av pauserna mellan matcherna stöter jag på Vera Lundin från Eksjö som har spelat boule i 12 år och är med och tävlar i damlagsklassen tillsammans med bla Vanja Karlsson. Vera tycker det finns många positiva saker med Boule:

- Man får vara ute i luften och det är socialt. Och det är spännande, säger Vera Lundin samtidigt som hon torkar av boulekulorna.

- Man måste vara rädd om kulorna, konstaterar Vera.

Det är alltså tremannalag som man spelar i och det gäller att komma först till tretton poäng. Varje boll från laget som ligger närmast lillen ger poäng. Lite längre bort på grusbanan hittar jag Ann-Christin Franzén från Vetlanda som tävlar i mixedlagklassen tillsammans med två herrar, P-G Johansson och Sune Karlsson:

- Det går bra att tävla med två herrar. Men vi måste ju komma överens om hur vi ska spela innan vi kastar.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se