Grisig köttuppfödning i Danmark

Tisdag 26 maj 2009
Danskt fläskkött är vanligt på tallrikar också i Jönköpings län. Men den danska grisindustrin är nog inte riktigt vad vi konsumenter vill att den ska vara. Alldeles precis tvärtom! Det visar en granskning, som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort.

De danska grisarna tvingas att stå på varandra för att få plats i trånga spiltor, där de trängs i sin egen avföring tills de med slag och sparkar tvingas till slakt.

I Jönköpings län är det många kommuner, som köper in just danskt fläskkött som serveras i skolmatsalar och på serviceboenden.

Vaggeryds kommun är en av de kommuner, som köper in mest kött från Danmark.

På gymnasieskolan Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd blir eleverna Sofia Sandell och Jenny Allman upprörda över rapporterna från Danmark:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista