EU:s ministrar lär om "utanförskap"

Onsdag 8 juli 2009
Så är vi mitt i mötet för EU-ministrarna i Jönköping. Hälsoministrarna har lämnat plats för nya ministrar, som ska prata arbetsmarknad och socialförsäkringssystem - som föräldraförsäkring, pensionssystem och arbetslöshetsersättning.

Men den borgerliga alliansen vill också sälja in sitt uttryck 'utanförskap' till utländska kolleger. Vilket visat sig inte vara helt enkelt...

Före det här EU-mötet slog ju Jönköping på stora trumman. Men frågan är om det blivit så storslaget som kommunfolket förväntade sig.

Hur mycket har t ex Jönköpingsborna märkt av EU-ministermötet?

Utanförskap - det var ett ord som plötsligt smög sej in i svenska språket i samband med riksdagsvalet för tre år sedan.

Och när nu EU:s arbetsmarknads- och socialförsäkringsministrar kommit till Högskolan i Jönköping, så försöker den borgerliga alliansen lära ut begreppet till de andra EU-ministrarna - något som inte varit helt enkelt!

En som insett detta faktum är Herman Melzer, EU-reporter på Ekoredaktionen och Lassos man innanför murarna på ministermötet.

Var är alla journalisterna som skulle invadera stan under EU:s ministermöte i Jönköping? Många sökte ackreditering, men få har infunnit sig.

Frågan går till Jönköpings kommuns marknadsförare, Emil Danielsson på Destination Jönköping, som just nu dock befinner sig långt från EU-vimlets yra: