Internet knappar in på resebyråerna

Fredag 10 juli 2009
Många väljer att boka sin resa på internet, snarare än att boka hos resebyrån. Är resebyråerna på väg att dö ut?

– Jag bokar nog via internet, för det är smidigaste sättet, då får man det ju lite billigare också, säger Anders Andersson, en av de som Lassos reporter träffar på stan.

Anders är inte ensam. Av tio personer som Lasso talade med på stan i Jönköping så var det ungefär hälften som föredrog internet och hälften som föredrog resebyråerna för att boka sin resa. Men den här lilla undersökningen är inte representativ för hela befolkningen, der är ännu fler som bokar via internet. Det visar en ny stor undersökning som nyligen presenterats.

Undersökningen är gjord av Gallup, som gör marknadsundersökningar. Det visare sig att hela sex av tio personer bokar resa via internet. Bland ungdomarna är det ännu fler, hela tre av fyra som väljer internet.

Men, de här siffrorna är inget som oroar, i alla fall inte Git Watson som jobbar på en resebyrå i stan. Hon tror att människor fortfarande kommer att välja resebyråerna i framtiden.

– Internetbokningar har ökat, men jag tror att många vill ha den service som vi har att erbjuda. Jag tycker inte att vi har några känningar av att vi har förlorat marknad, säger Git Watson.