1 av 2
Gunilla Wallinder, apotekstekniker, väntar på att få veta vem som blir hennes nya arbetsgivare. Foto: Jessica Sonelius /SR
2 av 2
Avregleringen har skapat nya affärsidéer. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

27 apotek i länet söker nya ägare...

Måndag 24 augusti 2009
Den 1 juli i år togs Apoteksmonopolet bort i Sverige. Men det dröjer till långt fram i höst innan vi får veta vem som köpt de 27 apotek, som är till salu i Jönköpings län. Och det kommer att dröja ännu längre innan vi märker av att apoteken förändras.

Försäljningsprocessen, som är i full gång, hålls mycket hemlig, så Gunilla Wallinder och hennes kollegor på Apoteket Tre Rosor i Jönköping har ingen aning om vem som blir deras nya arbetsgivare:

Många nya affärsidéer på gång efter avregleringen

'Apoteket' kommer alltså att bli 'apoteken'  eftersom vi inte längre har något apoteksmonopol i Sverige.

Och att monopolet försvinner öppnar förstås marknaden för många andra aktörer inte bara för dem som köper ett apotek. Och affärsidéerna är många...

Så är t ex många matbutikskedjor intresserade av att sälja mediciner och idag kom ett pressmeddelande från Apoteket om att man diskuterar ett samarbete med ICA.

Men nu kommer också hyr-apotekare!  Hyrläkare har man ju hört talas om - är ju en etablerad företeelse i Sverige numera - men nu ska man alltså också kunna hyra en apotekare.

Robert Svanström, själv apotekare, har startat konsultföretaget 'Hyrapotekare' i Stockholm och är därmed först ut i den nya branschen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".