Kitty och Zinzele upplevde snön för första gången (foto: Kjell Ahlkvist/SR)

"It was our first time sight of snow"

Tisdag 13 oktober 2009:
Imorse var det många barn, i framför allt norra delen av länet, som jublade när snön låg vit på marken. Men inte bara barnen jublade.

Just nu har vi på Sveriges Radio besök av ett 20-tal radiochefer från Afrika, Mellan-Östern och Asien, och för många av dem var det första gången som de över huvud taget såg snö.

För Kitty Mathapi från Botswana blev det ett dramtiskt uppvaknande, hon väcktes av ett skrik.

När Zenzele Ndebele från Zimbabwe vaknade på Södra vätterbygdens folkhögsskola, där den internationella gruppen bott nu nunder två veckor, och såg snön skrek han rakt ut. Det blev en enorm uppståndelse, alla slog upp fönstren.

Folk började fotografera, de ringde till sina anhöriga skrev på Facebook för att berätta om snön. Kallt ja visst, men en otrolig upplevelse om man aldrig sett snö förut. I Botswana är det just nu en värmebölja, berättar Kitty.

Snön väckte barnasinnet. Även om det var halt att utan ordentliga vinterskor försöka gå ner till radiohuset för dagens kurs i ledarskap, var det värt upplevelsen, menar både Kitty och Zenzele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".