Cecilia Magnusson var en av de första i kön (foto: Jenny Almlöf/SR)

Först i kön för vaccin

Onsdag 14 oktober 2009:
Så var det här då, till sist. Vaccinet som alla pratat om och som du väl inte har missat. Vaccinet som ska rädda oss från ett väldigt svininfluenseutbrott i Sverige och världen.

Det är ömtåligt, värme- och ljuskänsligt och det kommer i tusentals doser till länet just nu. Nu startar allt arbete med att få in den här vätskan i våra kroppar.

Först ut är alla de som jobbar i sjukvården. Vi ställde oss i kön tillsammans med Cecilia Magnusson, specialistläkare på infektionskliniken på länssjukhuset Ryhov, som väntade på att få sin spruta. Helt orädd.

Och först ut att få en spruta var dom som jobbar i sjukvården, så att dom sen är skyddade och kan ta hand om oss andra som eventuellt blir smittade.

Sen är det dags för riskgrupperna som börjar vaccineras måndagen den 26 oktober - och till riskgrupprna hör bland andra gravida, personer med kroniska sjukdomar och multihandikappade barn. Alltså personer som om dom smittas av svininfluensa riskerar att bli svårt sjuka.

Från och med den 16 november är det tänkt att resten av allmänheten ska få sin spruta. Du som är mellan 18 och 25 är välkommen först, sen följer du som är mellan 26 och 30 och så fortsätter det upp i åldrarna med dom över 65 sist. Att dom yngsta får komma först beror på att dom oftare insjuknar i svininfluensa än äldre.

Och här på infektionskliniken är personalen laddad för många vaccinationsveckor....och det kommer gå som smort tror verksamhetschefen på infektionskliniken, Johan Darelid...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".