Arkeologerna Jenny Ameziane och Anders Kraft från länsstyrelsen reparerar skadade fornminnen och letar då igenom rotvältor så inga fynd ur gravarna följt med rotvältorna upp. (foto: Karin Malmsten/SR)

Söker fornfynd efter Gudrun

Måndag 19 oktober 2009:
Det är ett arbete som verkar oändligt, att återställa fornlämningar efter alla skador som stormarna Gudrun och Per ställde till med - och inte minst de skador som skogsmaskinerna skapade efteråt. Rotvältorna skadade många gravar.

Just nu repareras gravar på ett gravfält från äldre järnåldern på ett kalhygge mellan Åminne och Hånger utanför Värnamo, där arkeologen Jenny Amezianes lilla spade skrapar på en rotvälta.

- Det gör jag för att ta reda på om det finns något i den här rotvältan, som sitter i  en grav. Det kan ju hända att det finns brända ben till exempel, eller några andra fynd från förhistorisk tid säger Jenny.

Hennes genomsökningar kan ge resultat, bland annat hittade hon 47 pärlor i en rotvälta på Visingsö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".