1 av 2
Idag är det rättvisemärkt i koppen som gäller. Foto: Joakim Ståhl/SvD/Scanpix
2 av 2
Helena Nero, Rogberga-Öggestorps församling. Foto: Mattias Sundler/SR

En kopp kaffe för rättvisan

Tisdag 20 oktober 2009:
Just nu pågår en rikstäckande kampanj som heter Fairtrade Fokus - som ska öka medvetandet kring Rättvisemärkta produkter. Rogberga-Öggestorps församling är en av alla grupper som valt att engagera sig i frågan.

-Fairtrade har en kampanjvecka då man går extra hårt om Rättvisemärkt. Och just idag har man en fikadag, då man fikar för rättvisans skull, säger Helen Nero. 

Nordic Fairtrade Challenge är en tävling mellan de nordiska länderna om vem som fikar mest rättvist idag. Man räknar helt enkelt antalet fikabesökare i landet, och Rogberga-Öggestorps församling är en av alla organisationer i Sverige som gör sitt för att Sverige ska vinna.

Varför valde ni att vara med på det här?
-Vi anmälde oss för att vi vill förmedla det här med Rättvisemärkt till våra barn- och ungdomsgrupper och tyckte att detta var en ypperlig dag att göra det på, säger Helen Nero.

Förutom personalfikat har även öppna förskolan och en lågstadiegrupp hunnit med att fika Rättvisemärkt. Och Helen Nero tycker att det är viktigt:

-Det är ju människans ständiga kamp för överlevnad som vi hjälper till med. Om vi köper Rättvisemärkta produkter så vet ju vi att pengarna kommer i rätt händer och inte hamnar i en massa mellanhänder, säger hon till Lasso.

Genom att väljs rättvisemärkta varor så bidrar man på ett enkelt sätt till fattigdomsbekämpningen och kampen för mänskliga rättigheter. Man ger även bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Hos Helen Nero hade de som fikat redan hunnit ifrån Kyrkans hus i Tenhult när Lasso tittade in på en kopp kaffe och förutom i Rogberga och Öggestorps församling så kunde man under dagen titta in på en fika hos Forserum och Bankeryds församlingar, Gislaveds pastorat, Gnosjö församling, Nässjö Församling och Sofia församling i Jönköping.

Men även på Friskis & Svettis i Jönköping har man valt att delta i tävlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".