Berndt Elmer, PRO. Foto: Rebecka Montelius/SR

Pensionärerna på krigsstigen!

Försäkringsbolaget Folksam har försämrat försäkringsvillkoren för 420 000 pensionärer. Folksam har halverat ersättningen i grupplivförsäkringen - pengar som betalas ut när man dör för att kunna användas till begravningen.

Bernt Elmner sitter som försäkringsansvarig i styrelsen för PRO Huskvarna och han berättar att det är många som är upprörda:

-Riksorganisationen har varit helt nedringda de senaste dagarna, och väldigt många har ringt till mig också för att tala om detta, säger han.

Många pensionärer upprörda
Många pensionärer har tecknat en grupplivförsäkring i Folksam genom olika pensionärsorganisationer som expempelvis PRO och under PRO:s månadsmöte i Huskvarna idag, var det upprorsstämning. Lasso frågade flera pensionärer vad de tycker om Folksam och reaktionerna var inte direkt positiva:

-Jag tycker det är ett dåligt bolag som gör precis som de vill. Att de har gjort dåliga affärer i Baltikum ska inte vi pensionärer betala för, säger Rolf Jarl.

-Vansinne! Varför ska de ta pengarna från oss pensionärer när vi varit med i så många år och betalat? säger Lena Svensson från Huskvarna. -Jag fick ett brev på posten häromdagen där det stod att de sänkt min grupplivsförsäkring från 31 000 till 18 000. Jag har betalat på den här försäkringen i elva år, fortsätter hon.

-Jag vet inte vad jag ska tänka för jag är så förbannad. Det här ju en ensidig uppsägning från Folksams sida - PRO har inte varit iblandad över huvud taget, säger Jens Gustafsson.

Folksam har nått gränsen
Fredrik Giesecke som är försäljningschef på Folksam och berättar att sänkningen beror på att färre och färre tecknar försäkringen:

-Många trogna kunder känner sig både ledsna och besvikna över beslutet, men det är så att Folksam nått en gräns i den här försäkringen där vi måste agera med ansvar för alla andra försäkringstagares pengar också, säger han till Lasso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".