(foto: Anders Wiklund/Scanpix)

Med fokus på skolmaten

Tisdag 27 oktober 2009:
Skolmaten har hamnat i fokus, bland annat tack vare tv-programet "Matakuten". När Lasso direktsänder från mässan "Elmia Närproducerat" hamnade maten i fokus igen.

Trots att ekologisk mat och närproducerade råvaror är på mångas läppar väljer flera kommuner att laga all skolmat och mat till äldreboenden i stora centralkök. Maten fraktas sedan därifrån till bland annat skolor.

Senast i raden är Nässjö kommun, som vill införa ett centralkök som ska laga maten. Något som väckt kraftiga protester.

Annika Unt Widell, Skolmatens vänner, hur ser skolmaten egentligen ut i våra skolor?

- Det ser både bra och ganska dåligt ut. Det som är problemet är att det är väldigt stora skillnader mellan olika kommuner och skolor.

Skolmatens vänner har i dagarna presenterat en stor undersökning, som avslöjar våra tankar om maten.

- Vi har sett ett stort intresse för närproducerad, hemlagad mat. Men vi har också sett att många kostchefer har upplevt att det finns hinder i lagen om offentlig upphandling, att köpa det som är nära och det tycker vi är väldigt konstigt. Vi har också sett att föräldrarna tycker att det är viktigt att känna till ursprunget i råvarorna och det gör de inte idag säger Annika Unt Widell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".