Båda hårdtränar inför Ironman

Måndag 2 november 2009
Om några dagar väntar ett rejält styrkeprov för flera av länets triathlonindottsmän. Två av dem heter Jessica Crafoord och Mikael Nordin och kommer från Svenarum i Vaggeryds kommun. De är nämligen på väg till Florida och den superhårda tävlingen Ironman.

Jessica började träna för 2-3 år sen. Sin första Ironman tävling gjorde hon förra sommaren. Mikael kom in i sporten för 7 år sen och fastnade direkt.

Cykelträning pågår i källaren hos Jessica Crafoord och hennes sambo Mikael Nordin. Endast ett lätt träningspass så här nära inpå tävligen - bara två timmars cykling med hårt motstånd.

Förut var det hårdare träning som gällde för paret - mellan 15 och 20 timmars träning i veckan; löpning, simning på öppet vatten och cykling. Men trots att det är lugnare träning nu så rinner svetten från både Jessica och Mikael.

- Det är riktigt tunga växlar, flåsar Mikael. Det här är ungefär tävlingsfarten på Ironman, säger han.

Iron Man är en tuff triathlonträning, och för Mikael och Jessica är målet en Ironman-tävling i solvarma Florida - ett riktigt uthållighetsprov: 3,8 km simning i öppet vatten i Mexikanska Golfen, 18 mil cykling och slutligen det jobbigaste - ett helt marathonlopp. Allting i en följd i 25-30 graders värme. Hela tävlingen tar mellan 8 och 17 timmar.

Jessica började träna för 2-3 år sedan och sin första Ironman gjorde hon förra sommaren.

- Känslan man har när man går i mål på en Ironman går inte att beskriva - man blir så hög i kroppen under sekunderna på målrakan! Jag har aldrig upplevt något sådant, säger Jessica.

Jessica och Mikael träffades på ett träningsläger för lite mer än tre år sen. Och när de började dejta, så var det på cykel - cykeldating. Deras semestrar ser lite annorlunda ut än för vanliga par. Det blir träningsläger, eller cykelträningssemestrar, för träningen är prio ett i deras liv.

- Jag känner bara en genuin kärlek till triathlonsporten. Det finns ingen annan sport där man lär känna sig själv på det här viset. Man kan inte låtsas att det här är roligt utan man måste ha en genuin kärlek för det man gör, säger Mikael och fortsätter passet på träningscykeln.

Reporter
Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista