Ingen sömn i Hagshult när Jas övar

Måndag 2 november 2009
Om du bor i eller i närheten av Skillingaryd så kanske det blir lite si och så med nattsömnen den närmaste tiden, för på måndagseftermiddagen påbörjades en militär flygövning på flygplatsen i Hagshult. Och det börjar med en veckas nattövningar - med stridsflyg!

- Hagshult är en av de få krigsbaserna som vi har kvar inom flygvapnet. Och det är ju tänkt att vi ska kunna verka både nationellt och internationellt från baser som inte har alla faciliteter som vi har på våra hemmabaser. Och vi tar med oss allt vi kan tänkas behöva när vi övar: teknisk kompetens, bevakning våra piloter och flygplan, säger Anders Segerby är ledare för flygövningen och till vardags divisionschef för flygflottiljen F17 i Kallinge/Ronneby.

Det kommer att låta högt runt Hagshult under de närmaste veckorna.

Det är alltså flygflotiljen F17 från Ronneby som kommer att vara på plats i Hagshult de kommande två veckorna. Sex Jas-plan kommer att starta och landa från flygplatsen och totalt är det ett 100-tal personer som kommer att ingå i flygövningen. Även helikoptrar kommer att finnas på plats i området men dom ingår inte i F17 flygövning utan det är en annan parallell flygövning.

Mest uppmärksamhet kommer dock Jas-planen få med tanke på den ljudnivå som flygplanen bidrar med. Och det som de framför allt kommer att träna på under den närmaste veckan är mörkerflygning.

- Huvudändamålet är att öva flygning med "night-vision goggles", alltså en bildförstärkare som monteras på flyghjälmarna. Vi kommer bland annat öva skjutning mot markmål och samverka med markförband, säger Anders Segerby.

Marktrupper kommer därför också att finnas på plats på övningsområdet i Skllingaryd.

En som definitivt kommer att märka av flygövningen är grannen Ebbe Gustavsson, men han oroas inte särskilt mycket av att få nattsömnen störd.

- Det brukar inte vara några större bekymmer när de övar utan de brukar gå bra. Jag är född här så det har varit flyg här i hela mitt liv, säger han.

 En annan granne är Louise Albertsson, och hon bor precis där planen lyfter och landar:

- Lite blir man ju störd, men vi har inte så jätteont av det. Man hör ju det men till slut så tänker man inte på det. Det som kan vara jobbigt är när de flyger på nätterna och barnen vaknar, säger hon.

Reporter
Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista