Extra vecka ger oväntat plock

Onsdag 4 november 2009:
Hur många veckor är det på ett år? 52 - vet väl alla! Men i år är det faktiskt 53 veckor och det verkar vara mindre känt. Faktum är att den här 53:e veckan ställer till rätt mycket problem för en del.

Men det verkar de flesta vara lyckligt ovetande om - än.

- Det har jag aldrig tänkt på.

- Det har jag faktiskt aldrig tänkt på.

De som Lassos reporter träffade hade inte tänkt på att det i år serveras en extra vecka.

53 veckor istället för 52, det betyder alltså två udda veckor på raken vid årsskiftet och det kan ju tyckas oförargligt, men för många får den här extra udda veckan ganska stor betydelse.

Som för Maria Ahl till exempel, tvåbarnsmamma och varannanveckas förälder.

- För mig betyder det, i och med vi har barnen varannan vecka, så blir det att barnens pappa har barnen ojämna veckor så nu får han ha dem två veckor på raken säger Maria.

Men vad gör man nu då om man har svårt att få ihop det när udda och jämn vecka helt plötsligt blir tvärtom och man ska få till det både på jobbet, hemma med exet och barnen.

Det vet Christina Fabiansson, som är familjerådgivare i Jönköping. Kan man inte reda ut udda och jämt så hamnar man kanske till slut hos henne.

- Man behöver se till de människor som är inblandade, de behöver sätta sig ner och prata. Barnen får inte hamna i kläm mellan föräldrarnas vilja. Man ska försöka lyssna in vad de andra behöver och själv uttrycka vad man själv behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista