Blivande föräldrar i grupp

Torsdag 5 november 2009
Mödravården är en privat sak för många som väntar barn, men i Bankeryd får man träffa barnmorskan tillsammans med flera andra blivande föräldrar.
Och modellen - som kallas gruppmödravård - kan nu komma att spridas till andra delar av Jönköpings län.

Modellen är hämtad från Danmark och tillämpas på flera håll i Sverige, bland annat i Bankeryd. Och man har man gjort så i fem år, berättar barnmorskan Birgitta Stenman.
- De gravida träffas åtta gånger under en hel graviditet. Man träffas innan och tar blodprov och sedan sitter man i grupp en timma. Första timmen är barnmorskan med, sedan har man en individuell stund med barnmorskan.

Det här innebär en minskad tid med barnmorskan. Innan hade en gravid kvinna 18 timmar med en barnmorska, men nu cirka sex timmar. En tidsvinning berättar Lena Åberg som också hon arbetar som barnmorska.
- Tiden är ju en stor del. Men det blir en helt annan berättelse om en medsyster berättar, till exempel kejsarsnitt.

Erfarenheterna från Bankeryd har nu sammanställts i en rapport och både Birgitta Stenman och Lena Åberg ser nu att gruppmödravården kan spridas till andra delar av länet.
- Ja, det vore en underbar idé, säger Lena Åberg.


Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista