1 av 2
2 av 2
Agneta Sundin, arkivchef på Jönköpings Läns Folkrörelsearkiv, bläddrar i ett gammalt arkiv.

Vi dammar av arkiven

Tisdag 10 november 2009:
"På liv och död" - det är temat när arkiv runtom i länet öppnar sig för just dig. Massor med saker händer i de allra flesta kommunerna och man kan få reda på mycket av vad som hände förr.

Vad kan en 107 år gammal kassabok berätta? Jo, bland annat att rödakorskvinnorna fick bidrag för sin verksamhet på 188 kronor och 80 öre, mycket pengar på den tiden - pengar som de använde till att hjälpa andra i krigstider.

Bland annat såg Röda korskvinnorna i Jönköping till att skicka sjukstugeutrustning: sängar, sjukvårdspersedlar och förbandsartiklar.

Men, vad kan gamla kassaböcker och kvitton berätta om människorna bakom de här gärningarna?

Nu är det 12:e året som arkiv visas upp under Arkivens dag. Inte bara i Jönköping och runt om i länet utan och i hela Sverige och faktiskt hela Norden och det blir nu på lördag.

Allt kan ju inte visas samtidigt, så varje år har ett tema  och i år är temat "På liv och död".

Nästan alla kommuner är med i år. Kommunarkiv, hembygdsarkiv och museer dammar av olika handlingar, kläder och föremål. Det blir teater, filmvisningar, släktforskning och en hel del annat runt om i länets kommuner.

Det här är något som intresserar folk, det kommer fler och fler besökare varje år för att titta på de gamla arkiven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".