Kalle hoppas att dottern Ann kan ta över helt om några år. (foto: Kjell Ahlkvist/SR)

Mitt uppe i generationsskiftet

Onsdag 11 november 2009:
Medelåldern bland länets lantbrukare är hög och för många kan det bli dags att lämna över till nästa generation. Att lämna över är dock inte lätt och därför erbjuder LRF hjälp.

Kalle Hörlén på Norrby gård utanför Eksjö befinner sig mitt i ett skifte med sin dotter. Han konstaterar att det inte sker i en handvändning.

- Nej, vi har valt en stategi som kanske tar tio-femton år. Vår dotter, med man, köpte in sig på halva gården och halva företaget för några år sedan. Sedan, när vi går i pension, om ytterligare några år räknar vi med att de köper resten.

Vad är det för svårigheter med ett generationsskifte?

- I första hand är det kapitalproblemen. Det är ju väldigt mycket kapital bundet i djur och maskiner. Vid ett plötsligt övertagande, särskilt om det ska ske till marknadsmässiga priser, så blir det rätt stora belopp och det kan vara svårt att ha en drift som förräntar det kapitalet säger Kalle Hörlén.

Emeli Olaisson på LRF konsult - det har talats om problemen kring ägarbyten inom småföretagarbranschen rätt länge, är det svårare för lantbrukare att inse att det är dags att lägga av?

- Det är mycket känsligare i en gård, där man kanske satsat all sin vakna tid och kanske vuxit upp på gården och man har mycket känslor med sig. Så visst sitter långt inne hos många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".