Sen i påskas har P-O Svensson och de andra på Ria-Huset i Värnamo packat och lämnat ut 1000 matkassar med mat som annars skulle slängts från en affär. Foto: Karin Malmsten/SR

Här slängs inte maten

Torsdagen den 12 november 2009
Den senaste tiden har det varit mycket snack om mat som slängs från våra butiker. Men i Värnamo finns en livsmedelsaffär som går mot strömmen.

Varje år slänger svenska matvarubutiker mer än 100 000 ton mat, värd över två miljarder kronor, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

I protest mot det har trenden med sopdykare uppkommit. Människor som letar bland butikernas sopor för att hitta mat som egentligen är helt ätbar.

Men i Värnamo finns det en affär som skänker mat istället för att slänga den. Varorna delas sedan ut i kassar på RIA-huset varje tisdag och torsdag. Till missbrukare, arbetslösa och barnfamiljer som har det dåligt ställt.

Sedan i påskas har antalet kassar nått tusentalet.

Idag på förmiddagen var det dags för matutdelning och vi hittade föreståndaren för organisationen Hela Människan, PO Svensson, vid kylskåpet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".