Richard Thörn och Anna-Lena Ståhle. Foto: Jenny Almlöf/SR

Rena lotteriet att söka asyl

Tisdag 17 november 2009
-Flyktingar som kommer till Sverige får ofta orättvisa asylprocesser! Det menar Sveriges kristna råd, med sina medlemsorganisationer och kyrkor bakom sig. Asylsökande får ofta olika bedömningar, trots att de många gånger har liknande bakgrund. Det är som ett lotteri, säger Anna-Lena Ståhle som är engagerad i flyktingfrågor i Svenska kyrkan.

-När man jämför olika utredningar så kan man att man tolkar lagen väldigt olika. Och det är en sak som påtalas i den utredning som kyrkorna har gjort. Och när man jämför olika fall känns det lite som ett lotteri hur utfallet ska bli, säger Anna-Lena Ståhle.

Hon är god man för ett antal ensamkommande flyktingbarn. Det betyder att hon ser till deras bästa och hjälper dem i deras asylprocesser här i Sverige.

Det finns ett fall nu som hon ömmar särskilt mycket för. Det gäller en flicka som kom från Bagdad till Sverige som 16-åring. Hon hör till den kristna minoriteten i sitt hemland och blev kidnappad och tvingades konvertera till islam. När hon blev släppt och kom hem var hela hennes familj borta. För att få stanna här i Sverige måste hon bland annat bevisa att föräldrarna verkligen är borta, något som är näst intill omöjligt. Men Anna-Lena Ståhle tycker att flickans asylprocess har gått fel till på fler sätt än så.

-Hon fick från början en tolk som inte talade hennes eget språk, utan på arabiska som hon också kan. Och det första samtalet i asylutredningen är väldigt viktigt, för det hänvisar man sedan till hela tiden. Men för henne representerade den här tolken fiende- och förföljarsidan, så hon vågade inte säga eller framföra det hon ville, säger hon.

Som det ser ut nu kommer flickan att bli utvisad den dag hon fyller 18 år. Trots att UNHCR har deklarerat att ensamma kvinnor inte kan gå ensamma i Bagdad och flickan inte har någon att återvända till.

Bara ett av många fall
Detta är ett av många asylärenden som Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd nu vänder sig emot. Richard Thörn är distriktspräst på Öxnehagakyrkan. Han har kontakt med många människor som söker asyl och hans uppfattning är att asylprocesserna ofta är osäkra.

-De erfarenheter vi har inom kyrkorna visar på att människor med snarlika historier bedöms olika och får olika utfall i sina prövningar. Det är nästan så att man kan misstänka att det är någon form av godtycke i hur man bedömer ärendena, och att den asylsökande inte får en rättssäker prövning - Alla ställs inte lika inför lagen, säger Richard Thörn.

Presenterar egen rapport
Utlänningslagen ändrades 2006. Meningen var att Sverige med den nya lagen skulle behandla de asylsökande mer humant än tidigare. För ett tag sen kom regeringens egna utvärdering av den nya lagen. På Måndag släpper Sveriges kristna råd, med 28 kyrkor bakom sig, sin rapport och utvärdering av den nya lagen. Enligt Richard Thörn säger rapporterna två olika saker.

-Den lag som skulle förbättra och förenkla tolkas och efterföljs inte på det sätt som vi i kyrkorna tycker. Sen tror jag också att den brister i sig själv.

Orimliga krav
Det finns flera punkter där Sveriges kristna råd anser att det brister, bland annat att Migrationsverket gör egna bedömningar av säkerheten i de olika länderna som flyktingarna kommer ifrån, snarare än att lyssna på till exempel UNHCR. De ställer orimliga krav på hotbilden som de asylsökande har emot sig och de menar att man brister i den humanitära hänsynen, särskilt när det gäller barn.

På lördag blir det manifestationer runtom i olika städer i Sverige för att uppmärksamma det här. Klockan 11 vid Kristine kyrka är det som gäller för vårt län och Richard Thörn hoppas att det ska leda till förändringar.

-Vi vill väcka folks medvetna om att människor inte får en rättssäker prövning. Vi vill också få igång medvetandet inför att den här rapporten släpps på måndag. Då kommer de här beskrivningarna och de fall kyrkan samlat in, säger Richard Thörn.

Reporter
Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".