1 av 2
Grävmaskinerna står stilla medan arkeologerna letar. (foto: Jenny Almlöf/SR)
2 av 2
Kristina Nordqvist (C), ordförande tekniska utskottet

Benrester stoppar terminalbygge

Onsdag 18 november 2009:
När Vaggeryds kommun drog igång det största byggprojektet någonsin i kommunen, ett logistikcentrum som ska ge både arbeten och klirr i kassan för kommunen i framtiden, då stoppar gamla brända benrester planerna.

En fornlämning sätter alltså käppar i hjulen för det moderna bygget, i utkanten av Vaggeryd.

Kristina Nordquist, ordförande i tekniska utskottet blev både intresserad och förfärad över upptäckten.

– Jag kan känna fashination över att det bott andra människor, hade det varit någon annanstans i en annan tid hade vi kunnat glädja oss åt det men det gör vi inte nu.

När de stora grävmaskinerna gick fram över marken väster om tågrälsen mellan Vaggeryd och Skillingaryd då stötte de på annat än bara sand, jord och sten. Brända benrester, keramikkrukor, och rester från hus och härdar från långt tillbaka i tiden.

Bygget fick stoppas tills arkeologerna undersökt platsen. Och de som jobbar med projektet höll andan. Tjänstemän, PGF -  företaget som ska arrendera marken sedan - och politikerna.

– Vissa delar kan vi inte göra något åt, vi kommer inte åt det förrän de gjort de arkeologiska undersökningarna. Det närmar sig vinter nu och då kan de ju inte gräva konstaterar Kristina.

Det återstår en hel del arbete med de arkeologiska utgrävningarna som fortsätter till våren. Men de fynd som hittills har hittats visar redan på några saker. Enligt Anna Ödeen, på Jönköpings länsmuseum, kommer fynden från äldre järnåldern, alltså för mellan 1 500 och 2 000 år sedan. Då brände våra förfäder sina döda, lade ner benresterna i lerkrukor och grävde ner dem.

Men en hel del analyser kvarstår för att ta reda på mer om platsen. Arkeologerna är förväntansfulla, för de har inte grävt i några andra boplatser från den tiden, i den här delen av länet. Eftersom fyndplatsen inte får störas får det stora terminalbygget ta andra vägar. Men det behöver inte stoppas helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".