Miljotals doser vaccin blir över

Måndag 14 december 2009:
Vad ska landstingen göra med allt vaccin som blir över? När Socialstyreslen kom med rekommendationen att det räcker med en dos per person - istället för två, så förstår ju alla att det blir en massa vaccin över.

– Till vårat län har vi köpt så att det räcker så att det räcker till två doser per invånare, vilket blir ungefär 670 000 doser. Problemet just nu är att vi fått kontraorder sedan vaccinbeställningen gjordes i juni, då utgick man att alla behövde två doser. Sedan kom nya erfarenheter som visar att de allra flesta räcker med en dos. Vi har en beställning som ligger på ungefär dubbelt så mycket som vi kommer behöva säger smittskyddsläkare Per-Erik Åbom vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Vad kommer hända med de doser som inte kommer att användas?

Det vet vi inte, därför att beställningen och avtalet är sådant att Sverige ska köpa de här 18 miljoner doserna. Hållbarheten på vaccinet är väldigt bra så det är inget som blir förstört direkt.

Ingen vet i dagsläget hur mycket svininfluensavaccin som blir över, men det kan röra sig om mer än nio miljoner doser som har köpts i onödan. Totalt köptes ju två doser per svensk in och om de flesta nu bara behöver en dos - och många inte tar något vaccin alls - kan man med enkel matematik räkna ut att mer än hälften blir kvar.

Det innebär att vaccin för en halv miljard kronor plötsligt blir överflödigt.

Men vad man ska göra av det, det vet man fortfarande inte.

Ann Rundqvist, chefjurist på landstinget i Stockholms län - det landsting som gjort inköpen för samtliga landsting i landet har inget svar på frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista