Därför skjuts vargen

Tisdag 5 januari 2010:
Få djur engegerar som vargen, antingen vill man skjuta den eller så vill man värna den. Vad är det med vargen som väcker sådana känslor och varför måste den skjutas av?

Efter de senaste dagarnas licensjakt på varg, som är den första på sedan 1965, har det kommit mycket kritik mot hur jakten bedrivits. Det har kallats för hetsjakt och jägarna får kritik för att ha varit för heta på avtryckaren, vilket resulterat till många skadeskjutningar. Var tredje varg som dödats har avlivats efter att först ha blivit skadeskjuten.

Britt-Marie Nordqvist på Jägareförbundet och länsansvarig jaktvårdskonsulent i Värmland har själv varit med och jagat varg i de Värmländska skogarna i helgen.

– Det här har gått enligt skolboken, jägarna rapporterade omedelbart påskjuten varg och det gjorde egentligen ens varit framme på skottplats själva.

Få djur är väl så mytomspunna och faschinerande som vargen - eller ulven som den tidigare kallades. Mängder av sägner och utrryck om varg finns - Rödluvan och vargen känner väl alla till och man ska inte ropa varg heter det ju. Än idag väcker vargen upp starka känslor, men varför då egentligen?

Sverre Sjölander är zoolog och etnolog/folklivsforskare och kanske kan förklara grejen med vargen.

– Dels har det ju tidigare i historien det kanske största rovdjurshotet mot tamdjuren - alltså mot kossor och får och annat. Det är klart att folk misstyckte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".