1 av 3
2 av 3
Distriktsläkare Kjell Lindström (foto: Håkan Montelius/SR)
3 av 3

Inte bara depp bakom pillertuggande

Tisdag 12 januari 2010:
Man kan tro att det är deppigt att bo på hemmet, för 4 av 10 av de som bor på våra äldreboenden äter antidepressiva medel visar en ny studie gjord vid Linköpings universitet.

Är det verkligen så att nästan hälften är så deprimerade att de behöver medicineras eller handlar det bara om slentrianmässig vård?

Kjell Lindström, distriktsläkare i Jönköping, är kritisk till att mängden antidepressiva medel hos de äldre bara ökar år efter år.

– Jag tror att det är fler som har behandling därför att det finns en del kollegor, så kallade experter, som rekommenderar att i princip alla äldre ska ha behandling med antidepressiva läkemedel för att de är sköra.

Kjell Lindström tror att när någon väl har börjat behandlas med antidepressiva medel så är risken stor att medicinering bara fortsätter och fortsätter, trots att den egentligen skulle kunna avbrytas. Det här kan leda till att många äldre egentligen äter medicin som de inte behöver.

Enligt Kjell Lindström beror problemet på att kontakten mellan de äldre och läkare är för dålig. De äldre måste förlita sig på att vårdpersonal rapporterar till äldreboendets sjuksköterska som i sin tur tar kontakt med läkaren.

Björn Säter är sjuksköterska på Solstickegatans äldreboende i Jönköping och han håller inte med om att läkarkontakten är dålig, tvärtom tycker han att det fungerar mycket bra.

– I vårt fall här har vi väldigt bra samarbete med våra läkare, vi har två läkare som kommer hit vid två olika tillfällen i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista