1 av 2
2 av 2

Soldaternas död väcker känslor

Måndag 8 februari 2010:
Kapten Johan Palmlöv, löjtnant Gunnar Andersson och deras afghanske tolk sköts igår ihjäl under sin tjänstgöring i Afghanistan. Dödsskjutningar som väckor känslor hos Karin Fryklund som snart ska dit.

Beskedet på söndagen om att två svenska soldater stupat sedan de beskjutits i Afghanistan väcker många tankar, inte minst bland de soldater som själva just kommit hem eller är på väg till Afghanistan.

En av de som snart ska ner på tjänstgöring till Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan är löjtnant Karin Fryklund, från Ing2 i Eksjö.

För henne blev gårdagens händelse en tydlig påminnelse om att resan till Afghanistan faktiskt innebär att hon riskerar livet, särskilt som hon kände en av de dödade officerarna personligen.

Karin plockar fram en karta över norra Afghanistan och visar det som kommer bli hennes hem i ett halvår framöver. Den svenska campen i Mazar-e-Sharif.

Norra Afghanistan är i huvudsak uppdelat i tre olika områden som bevakas av norska, svenska och tyska styrkor. Den by där de svenska officerarna dödades ligger bara några mil från campen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".