Bokbranschen lever på bästsäljarna

Bestsellers - det är det som gäller på årets bokrea som startar imorgon. Det är viktigare att sälja några titlar i jättestor upplaga, än att sälja mindre av många titlar.

På Akademibokhandeln i Jönköping pågår förberedelserna inför bokrean för fullt, och butikschef Per Beverin håller just på att plocka fram några av dom bestsellers som han räknar med kommer sälja bra de närmaste dagarna.

Runt om i butiken ligger stora travar med böcker - än så länge dolda under vita skynken. Bokrean börjar inte förrän i morgon och innan startskottet går så går det inte för sig att gå och tjuvfynda.

Bokrean är en av årets tveklöst största bokhändelsen. Ett tillfälle för alla bokälskare att fynda både gammalt och nytt till kraftigt rabatterade priser.

-Första dagen på bokrean är årets enskilt största försäljningsdag, säger Per Beverin.

Och vi svenskar är ett bokälskande folk, bokläsandet i Sverige har alltid legat högt och det senaste decenniet har bokförsäljningen varit högre än någonsin.

När bokmomsen sänktes 2002 från 25 procent till 6 procent steg bokförsäljningen kraftigt och toppen kom 2007. Enligt Svenska förläggareföreningen såldes runt 85 miljoner böcker i Sverige 2007 och antalet nya titlar slog rekord med drygt 4500 nyutgivna.

Men trots att utbudet blivit större än någonsin så är det få böcker som säljer riktigt bra - och så kallade bestsellers har blivit allt viktigare. Både förlagen och återförsäljarna har blivit mer och mer beroende av storsäljande författare som Liza Marklund, Camilla Läckberg, Stieg Larsson och Dan Brown.

Traditionellt sett så har bokmarknaden inte märkt av konjunktursvängningar alls, men i och med att förlagen blivit allt mer beroende av några få bestsellers, så har dom också blivit konjunkturkänsligare. Och när konjunkturen vände under 2008 så märktes det också i försäljningsstatistiken och antalet sålda böcker sjönk kraftigt. Trenden har fortsatt även under 2009 och nu verkar det definitivt som att guldåren är förbi.