Halka och snö får lastbilar att stanna - men vems fel är det?

Upprört om utländska chaufförer

Tisdag 2 mars 2010:
Det är ofta de utländska lastbilschaufförerna som får skulden när lastbilar fastnar i snön eller är inblandade i olyckor, men stämmer det?

Igår pekades framförallt de utlandsregistrerade lastbilarna ut som de stora bovarna till alla avåkningar och för att lastbilar stod still i länets uppförsbackar.

Många ringde, mejlade till Lasso och skrev på vår Facebook-sida och var upprörda, och de flesta sa samma sak - att det är de utländska åkarna som står för olyckorna och tillbuden i vintertrafiken.

Idag gör vi ett ärligt försök här i Lasso för att ta reda på - svart på vitt - om det här stämmer och i så fall vad gör vi åt det.

Att stanna till och pausa tills plogen gått eller vädret blir bättre var ju inte att tänka på för lasten måste fram. Många lastbilschaufförer som hört av sig var eniga om att de svenska lastbilarna var utrustade för att klara dåligt väglag, men att det är de utländska lastbilarna som ställer till det.

En del lastbilschaufförer krävde att politikerna ska ta sitt ansvar. Sten Bergheden, från Mariestad, är moderat ledamot i riksdagens Trafikutskott - är det dags att ta tummen ur ändan nu?

Men tänk om det alltid var jättefint plogat överallt, att alla de utländska bilarna var välutrustade, alla de svenska lastbilarna också, alla bilister körde som de skulle och alla anpassade hastigheten efter väglag och sikt - helt efter boken. Skulle det vara olycksfritt då och skulle det inte längre stå några lastbilar i backarna då på vintern? Anna Anund - forskare i trafiksäkerhet på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista