Det är ok att behöva ta hjälp med barnuppfostran. Det menar psykologen Lars Malmqvist. Foto: SCANPIX

"Alla föräldrar bryr sig"

Torsdag 4 mars 2010
Vet du exakt vad dina barn gör på kvällarna? Vet du hur dina barn mår? Stöttar du dem ordentligt?
Myten säger att barn som är struliga har föräldrar som inte bryr sig.
- Alla föräldrar bryr sig om sina barn, säger psykologen Lars Malmqvist som jobbar med barn- och ungdomspsykiatrin på Ryhov.

I onsdags kunde vi i Lasso höra om ungdomar som hänger med missbrukarna vid Juneporten i Jönköping. Då - liksom många andra gånger - kom det upp att deras föräldrar inte bryr sig.
Men det är bara en myt.
- Alla föräldrar bryr sig om sina barn. Sedan kan man ha olika omständigheter som gör att man inte orkar ta hand om sina barn, säger Lars Malmqvist som jobbar som psykolog på barn- och ungdomspsykiatrin på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Enligt Malmqvist är barn mer eller mindre svåruppfostrade. Men frågan är - vad är egentligen att bry sig?
- Det är en stor fråga. Att vara med i sin unges liv, veta vad den gör och vara intresserad. Och man ska guida dem om vad som är lämpligt.

Om det börjar gå åt skogen är frågan vad man ska göra. Lars Malmqvist tipsar om att lägga sig i.
- Mycket. Det viktiga är att förmedla att man bryr sig. Att man kan säga stopp och belägg med men samtidigt kunna klappa händerna. Visa att deras liv är intressant för mig!

Dessutom ska man inte vara rädd för att be om hjälp. Barn- och ungdomspsykiatrin finns liksom skolkuratorer och barnmottagningar.
- Att fostra barn är en svår uppgift, en av de tuffaste. Ett häftigt men svårt projekt. Så det är rimligt att få stöttning i bland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista