1 av 2
Lars-magnus Jonsson, Paula Adolfsson, Nina Noreskär och Jessica Abony (foto Linus Djurstedt/SR)
2 av 2
Jeanette Gustavsson blir upprymd av ungdomarnas alster.

Inget konstigt med unga och konst

Tisdag 16 mars 2010:
Ungdomens vårsalong på länsmuseet i Jönköping slår upp dörrarna för den 15:e utställningen i ordningen. Aldrig tidigare har så många konstnärer bidragit med så många verk och variationen har aldrig varit så spridd kring vad konstverken föreställer och formen på dem.

I samband med utställningen presenterades vinnaren av utställningen - ett homage tillägnat en död farmor, signerat Nina Noreskär från Gislaved.

– Jätteroligt, när de ringde trodde jag de skulle klaga på att bandet inte funkade, att ljudverket var för krångligt men så var det inte säger Nina.

Nina Noreskär från Gislaved vann konstutställningen med sina tre bidrag, som tillsammans bildar en installation. Installationen handlar om minnen från Ninas döda farmor. Installationer är något nytt för årets utställning, ingen ung konstnär har tidigare ställt ut en installation.

Möjligheten för ungdomar att visa sin konst på Ungdomens vårsalong firar 15 år och att det i år var extra många, hela 329 bidrag, som lämnandes in bevisar att intresset är stort.

Bakom satsningen står bland andra Jeanette Gustavsson, konstindentent på länsmuseet i Jönköping. Hon är glad över att det finns ett så stort engagemang hos ungdomar i Jönköpings län.

– Det är mycket liv, det är fantastisk energi. Vi här på länsmuseet är alldeles begeistrad hur ungdomar ändå vill uttrycka sig i bild och form.

Bortsett från vinnarbidraget fick tre personer hedersutnämningar för ett bra konstnärligt arbete -  Lars-Magnus Jonsson från Vetlanda, Paula Adolfsson från Nässjö och Jessica Abony från Taberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista