Diakon Helena Ask och assistenten Seyde Aslan. (foto Mattias Sundler/SR)

Hotade irakier söker stöd i kyrkan

Tisdag 16 mars 2010:
Ett hundratal kristna irakier i Jönköpingsområdet riskerar att förföljas eller dö om de återvänder hem, enligt de själva. Nu söker de stöd hos Svenska kyrkan.

Irakierna har fått avslag från Migrationsverket, men de vägrar ge upp. Nu väljer många av dem att vända sig till Svenska kyrkan för att få hjälp sig i kampen om deras uppehållstillstånd.

Helena Ask är diakon i Öxnehagakyrkan i Jönköping.

– Vi har inte kallat hit människor utan de har kommit av sig själva, sökt upp kyrkan. Eftersom de är kristna har det varit naturligt att komma till kyrkan. De har kommit till oss och lagt sina liv i våra händer.

Det är svårt att precisera exakt hur många kristna irakier i Jönköpingstrakten som saknar uppehållstillstånd idag men enligt Helena Ask så handlar det om mellan 100 och 200 stycken.

Hemma i Irak är situationen för kristna irakier just nu ohållbar där många tvingas att rymma eftersom kyrkor bränns och folk torteras och förvinner spårlöst

När Lasso kommer på besök till Öxnehagakyrkan så är tanken att jag ska få prata med en kvinna från Irak som håller sig gömd på grund av att hon saknar uppehållstillstånd. Vi får också skaka hand med henne men därefter så väljer hon att avvika igen eftersom hon av rädsla för att bli påkommen och hemskickad inte vågar framträda i radion.

Igår hölls också en manifestation i Öxnehagakyrka där ett stort antal irakier samlades för att gemensamt skriva ansökan om uppehållstillstånd, men många kan heller inte längre överklaga migrationsverkets beslut.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".