Eva Pettersson Lövgren och Ingrid Larsson känner fortsatt oro när biblioteket öppnar igen. (foto Alexandra Peterson/SR)

Oron finns kvar när bibblan öppnar

Måndag 22 mars 2010:
Nu är biblioteket på Råslätt öppet igen för första gången sedan förra veckan, då några ungdomar kastade bord och stolar inne på biblioteket och skyddsombudet beslutade att stänga biblioteket.

Men problemet med mycket stök är inte över, säger barnbibliotekarien Ingrid Larsson.

– Nu är det ganska lugnt, men man känner ändå; hur kommer det att bli sedan. Det man oroar sig för är ju att vi jobbar själva på kvällar och helger.

Det var i torsdags som några ungdomars stök gick överstyr. De kastade bord och stolar inne på biblioteket på Råslätt och det tog tio minuter för flera vuxna att få situationen under kontroll berättar de biblioteksanställda Eva Pettersson Lövgren och Ingrid Larsson.

Efter det beslutade skyddsombudet att stänga biblioteket fredag och lördag men idag är det öppet som vanligt igen.

Biblioteket på Råslätt ligger mitt i Stadsgården, som är en slags galleria som inrymmer badhus, fritidsgård och öppen förskola bland annat. Själva biblioteket ligger mitt emellan högstadieskolan och fritidsgården och då blir det ofta där som ungdomarna sitter när de inte har någonstans att vara berättar, barnbibliotekarien Ingrid Larsson.

– De har inget uppehållsrum som är öppet hela dagarna. De har ett skolcafé som är öppet tre timmar tre dagar i veckan, så det blir naturligt att de kommer hit på sina raster.

– Det skulle vara bra om fritids skulle få mer personal så att caféet skulle kunna vara öppet hela dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".