1 av 2
Det vinnande bidraget gjordes av Nicole Ekman från klass 4 i Ljungarumsskolan. Foto:Camilla Zilo/Länsstyrelsen
2 av 2
Klass 4 Ljungarumsskolan. Foto: Linus Djurstedt/SR

Ont om bara vanligt vatten...

Måndag 22 mars 2010
Vatten är en bristvara i världen.
Det uppmärksammas varje år den 22 mars - världsvattendagen!

Här i länet har en massa barn deltagit i Länsstyrelsens teckningstävling på temat "Vatten är livet".

Gabriel Gustavsson i klass 4 på Ljungarumskolan i Jönköping, vann inte, men fick ett hederomnämnande för sin motivering...

Det vinnande bidraget gjordes av Nicole Ekman från klass 4 i Ljungarumsskolan, som tyvärr var sjuk idag bär Lasso kom besök, men hon skrev så här på sin teckning:

"Jag målade denna för att man kan ha kul med vatten och tråkigt om någon drunknar men för att vattnet är livs viktigt! för både mäniskor djur och natur."

Juryns motivering: "En teckning som håller hög konstnärlig klass. Den är färgglad och innehåller stor detaljrikedom. Teckningen är ett konstverk som visar på hur många olika saker man kan använda vatten till och har en bra text med mycket tanke."

Visste du att det går åt mellan 9000 och 10.000 liter vatten att tillverka ett par jeans?
Jens Mattson, informatör på Länsstyrelsen tycker att barnens kommentar om vatten är kloka, för vi måste faktiskt tänka oss för, även i Sverige.

Om Världsvattendagen 22 mars:

Dagen är ett initiativ från FN som står som huvudarrangör och i Sverige är det Svenska hydrologiska rådet som håller i dagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma vår viktigaste naturresurs - vattnet. Jordens yta täcks till 70 procent av vatten men endast 2,5 procent av allt vatten är sötvatten och endast en procent är tillgängligt för oss människor - vatten som vi alla måste värna och vårda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista