När allsången går för sent...

Tisdag 23 mars 2010:
Att välja prickig eller randig blus, att vara uppe och titta på TV och att själv kunna bestämma vilken dag som man ska duscha - så vill vi ju alla ha det. Men för dem som bor på äldreboenden är det lång från självklart.

En ny avhandling vid Hälsohögsskolan i Jönköping som gjorts av Tove Harnett, visar att äldre som bor på äldreboenden nästan inte alls kan bestämma över sådana här vardagliga saker.

– Det är nog väldigt få. Det är inte så att de inte kan bestämma över någonting, men det är ganska svårt att utöva inflytande på äldreboendena. Det kan vara så att de vill vara uppe och kolla på Allsång på Skansen, personalen säger att de äldre såklart får gå och lägga sig när de vill men det innebär kanske bara fram till klockan åtta. Vill de vara uppe längre kan det bli problem säger Tove Harnett.

Att få titta färdigt på Allsång på skansen - har man rätt till det när man är gammal?

Så fungerar det inte på de boenden som Tove Harnett har tittat på i sin avhandling  "The trivial matters everyday power in Swedish elder care" som alltså handlar om äldres inflytande i de vardagliga sakerna, de som sker varje dag.

Det finns en konflikt mellan normen att göra ett bra jobb genom att hålla på rutinerna och inte ställa till det för varandra bland personalen.

Det gör, enligt Tove, att de äldres möjlighet att göra som de vill hamnar i kläm.

Valfrihet och inflytande är något som har varit alliansregeringens slagord för äldrepolitik. Kristdemokratiska äldre- och folkhälsominister Maria Larsson är förfärad över den bild som avhandlingen visar.

– Tyvärr stämmer den på många ställen. Det här har varit nästan min viktigaste fråga som äldreminister, att äldre får bestämma själva över sitt eget liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".