Anja blev bestulen på sitt namn

Onsdag 24 mars 2010:
Sociala medier är någonting som används mer och mer. Facebook, bloggar, You tube med mera. Numera använder även fler och fler offentliga personer sig av de här möjligheterna att nå ut. Men, öppenheten kan missbrukas.

Med mindre än ett halvår kvar till valet är de sociala medierna bara ett musklick ifrån att användas på helt fel sätt.

När Anja Berglund, som sitter i fullmäktige för Socialdemokraterna i Mullsjö kommun, blev uppringd av en kollega i går kväll fick hon frågan varför hon plötsligt hade ändrat åsikt i en politisk fråga.

Det visade sig att en okänd person hade skrivit ett debattinlägg på en hemsida i Anja Berglunds namn. Hon är mycket kritisk till att det är så enkelt att gå ut med ett felaktigt namn.

– Jag blir väldigt bestört när det ska vara så enkelt att gå ut och använda någon annans namn i en felaktighet.

Men även om det är vem som helst som skriver någonting under falskt namn så behöver det för den sakens skull inte vara någon form av smutskastningskampanj.

På den sociala hemsidan Facebook fick Centerpartisten Annie Johansson från Värnamo en falsk kampanjsida uppkallad efter sig. Hon uppmanade folk att omedelbart gå ur sidan.

– På samma sätt som folk kan smutskasta en genom att skriva på en åsikter som man inte har på en insändarsida, så är ju detta oerhört allvarligt.

Göran Palm, universitetslektor på Linnéuniversitetet i Växjö som undervisar i medie- och kommunikationsvetenskap, menar att den här typen av falska kommentarer påverkar politiken negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".